Naleśniki to danie, które możemy sporządzić w każdej postaci z różnymi farszami. Zarówno na słono, ostro czy słodko. Świetnym pomysłem są naleśniki z rabarbarem, który poprzez swój kwaskowaty smak idealnie komponuje się ze słodkim ciastem. Jeżeli nie próbowałeś jeszcze tego połączenia, natychmiast bierz się do pracy.
Przesiej do sporej miski mąkę. Następnie dodaj do niej wodę, mleko, jaja, szczyptę soli i cukier. Całość zmiksuj. Ciasto powinno być lejące i rzadkie.
Odstaw ciasto na 20 minut, ponieważ dzięki temu później będzie bardziej sprężyste.
Patelnię wysmaruj olejem. Smaż jak najcieńsze naleśniki. Ułóż je jeden na drugim, przykryj dowolnym talerzem i odstaw na godzinę.
Teraz zabierz się za farsz. Na początku obierz rabarbar i pokrój w plasterki.
Daktyle zalej wrzątkiem i pozostaw tak przez 15 minut.
Wrzuć rabarbar na rozgrzane na patelni masło. Smaż do momentu, aż będzie on miękki.
Do rabarbaru dodaj pokrojone drobno daktyle oraz trochę wody. Całość duś przez kilka minut. Po tym, zmiksuj wszystko co było na patelni i dodaj cynamon do smaku.
Każdy z naleśników nadziej farszem i podsmaż na patelni. Najlepiej smakują podawane z odrobina lodów śmietankowych.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić naleśniki z rabarbarem skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!