Przepis jeden ze starszych ciast. Wypieki te były robione jeszcze przez nasze babcie. Nie jest to ciasto wyrafinowane ale proste i nie wymagające dużego nakładu finansowego. No i ciasto bardzo smaczne, wielu osobom przypominające czasy dzieciństwa
Na stolnicę wysypujemy mąkę,mieszając-dodajemy żółtka,proszek do pieczenia,śmietanę i miękką margarynę.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy na średnią grubość,przygotowaną blachę smarujemy tłuszczem posypując bułką tartą.
Pierwszą część ciasta kładziemy na blachę rozgniatając palcami po całej powierzchni,na to rozprowadzamy jabłka równomierną grubością.Drugą część rozwałkować na cieńszą warstwę wycinamy na wymiar blachy i kładziemy na jabłka,możemy po górnej części robić dziurki widelcem.Piekarnik nagrzewamy do 180st.i pieczemy do 80 minut aż ciasto nabierze złocistego koloru,po wyjęciu i ostygnięciu można posypać cukrem pudrem.
Poradnik Jak przyrządzić jabłecznik babuni skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!