Na gorące dni proponujemy chłodnik rodem z Hiszpanii, który jest niesamowicie smaczny.
Do miksera wkładamy:pomidory sparzone i obrane ze skórek, pół papryki oczyszczonej z ziaren,pół obranego ogórka wraz z resztą warzyw i przyprawami,całość miksujemy aż do uzyskania klarownej konsystencji.
Do zmiksowanego chłodnika dolewamy łyżkę octu,1/2 szklanki oliwy mieszając do momentu połączenia się z oliwą,dodajemy płynny koncentrat pomidorowy lub zwykły rozcieńczając z wodą,mieszamy doprawiając do smaku i władamy na 2 godziny do lodówki.
Pieczywo kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu jako grzanki,pozostałe warzywa kroimy w kostkę.Przy podawaniu gazpacho dodajemy pokrojone warzywa i zimne grzanki.
Poradnik Jak przyrządzić hiszpański chłodnik, czyli jak zrobić gazpacho skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!