Gulasz transylwański mało popularny w polskiej kuchni ale ciekawy i bardzo smaczny.
Do rozgrzanego smalcu w bretfance dodajemy uprzednio umytą i pokrojoną w kostkę łopatkę którą opiekamy na złoty kolor.Do mięsa dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę,po zeszkleniu podlewamy wodą,doprawiamy papryką i solą, dusimy pod przykryciem około 1 godziny.
Kminek i wyciśnięty czosnek mieszamy z pokrojoną kiszoną kapustą którą dodajemy do smażonego mięsa podlewamy wodą i gotujemy do zmiękczenia.Śmietanę mieszamy z mąką,zalewamy do bretfanki i jeszcze gotujemy przez 4 minuty.Mięso podajemy z kaszą jęczmienną lub ziemniakami.
Poradnik Jak przyrządzić gulasz transylwański skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!