Zapiekanka francuska to klasyka wśród zapiekanek. Jest smaczna i nieskomplikowana. Można ją podawać jako samodzielne danie bądź w duecie z innymi. Okazuje się, że nawet tak zwyczajna zapiekanka może być aż tak smaczna!
Na średnim ogniu, na rozgrzanej patelni podsmaż cebulę, marchewkę, seler, czosnek i mięso. Smaż całość do momentu, aż wołowina nie będzie już surowa.
Warzywa i mięso dopraw solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Do wszystkiego wlej bulion i zagotuj wszystkie składniki, a następnie odstaw patelnię na bok.
Do wysmarowanej tłuszczem formy żaroodpornej przełóż całość z patelni.
W międzyczasie obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Po tym, odcedź je, potłucz i przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Następnie wymieszaj ziemniaki z masłem, mlekiem, solą i pieprzem.
Teraz warstwę ziemniaków połóż na warstwie mięsa i posyp wszystko startym serem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz w nim zapiekankę przez około 40 minut, aż jej wierzch zrobi się złotawy.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić francuską zapiekankę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!