Dzień świętego Marcina rogalem się rozpoczyna... Tak zwykli mówić rodowici poznaniacy. Dla odmiany można także upiec popularne marcińskie ciasto. Jak je zrobić? Dowiesz się poniżej.
Za pomocą miksera wymieszaj masło, jaja, żółtka jaj, paczkę cukru waniliowego i pół szklanki śmietanki 30 %. Powinieneś uzyskać jednolita masę.
Teraz dodaj do masy mąkę, a w międzyczasie rozpuść w pozostałej części śmietanki 30 % sodę oczyszczoną i także dodaj to do wszystkich składników.
Wszystkie składniki zagnieć rękoma.
Ciasto podziel na cienkie, równe części. Im więcej warstw, tym lepiej. Każdy placek piecz w nienasmarowanej tłuszczem formie, w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Placek jest upieczony, kiedy nabierze złotego koloru.
Kiedy placki się pieką, możesz zabrać się za przygotowywanie masy.
Na wstępie, ubij na sztywno śmietankę kremówkę. Następnie dodawaj do niej po kolei: śmietanę 18 %, cukier puder, łyżeczkę cukru waniliowego i sok z cytryny. Całość porządnie ubij.
Kiedy placki i masa będą już gotowe, wysmaruj każdy kawałek ciasta obfitą warstwą kremu. Na wierzchu powinno znajdować się ciasto, które na koniec posypiesz startą czekoladą i pokruszonymi herbatnikami.
Zrobione ciasto pozostaw na kilka godzin, aby doszło do siebie. Po tym czasie, możesz się zajadać tym pysznym słodyczem!
Poradnik Jak przyrządzić ciasto na święto świętego Marcina skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!