Choucroute to po prostu kiszona kapusta, którą pierwotnie wywodzi się z Alzacji. W Polsce nie jest tak bardzo popularna, ale może czas to w końcu zmienić?
W dużym garnku podgrzej 2 łyżki smalcu, zeszklij na nim pokrojoną w kostkę cebulę.
Do garnka dodaj delikatnie odciśniętą kapustę, a następnie zalej całość winem oraz bulionem.
Dodaj obraną i umytą marchew, jałowiec, pietruszkę, liść laurowy, tymianek, sól i pieprz. Wszystkie składniki gotuj pod przykrywą i na małym ogniu przez około 3 godziny.
Kiedy minie pierwsze pół godziny, dodaj do kapusty oczyszczoną golonkę.
Po następnej godzinie dodaj pokrojony na drobniejsze kawałki boczek, a po następnych 30 minutach- schab.
30 minut przed końcem gotowania zalej wszystko wiśniówką, a 15 minut przed końcem wrzuć do garnka kiełbaski.
Po ugotowaniu, wyjmij mięso z kapusty. Usuń z niej także liście laurowe.
Kapustę podawaj na półmisku, kładąc na niej pokrojoną na dowolne kawałki golonkę, schab, boczek oraz kiełbaski.
Kapusta świetnie smakuje z młodymi ziemniakami.
Poradnik Jak przyrządzić Choucroute skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!