Na ciepłe, letnie i upalne dni, chłodnik nie ma sobie równych. Jest lekki, smaczny, wyrazisty i podobno świetnie działa na porannego kaca. Warto się więc o tym przekonać!
Umytą botwinkę posiekaj, a umyte buraczki obierz i również pokrój lub zetrzyj na tarce. Połącz warzywa i razem ugotuj je w 1,5 szklanki wody. Po tym, ostudź całość.
Po ostudzeniu, do buraków i botwinki wlej kwas buraczany, zimy bulion, śmietanę i mleko.
Do chłodnika wrzuć pokrojony w kostkę zielony, świeży ogórek oraz drobno posiekany koperek i szczypior.
Do zupy dorzuć także przygotowane mięso.
Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie wstaw zupę do lodówki na minimalnie 60 minut.
Chłodnik podawaj wraz z jajkiem na twardo. Dodatkowo, posyp zupę po powierzchni koperkiem. SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić chłodnik litewski skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!