Jak przyrządzić chłodnik litewski

Jak przyrządzić chłodnik litewski

Na ciepłe, letnie i upalne dni, chłodnik nie ma sobie równych. Jest lekki, smaczny, wyrazisty i podobno świetnie działa na porannego kaca. Warto się więc o tym przekonać!

Krok 1

Umytą botwinkę posiekaj, a umyte buraczki obierz i również pokrój lub zetrzyj na tarce. Połącz warzywa i razem ugotuj je w 1,5 szklanki wody. Po tym, ostudź całość. 

Krok 2

Po ostudzeniu, do buraków i botwinki wlej kwas buraczany, zimy bulion, śmietanę i mleko

Krok 3

Do chłodnika wrzuć pokrojony w kostkę zielony, świeży ogórek oraz drobno posiekany koperek i szczypior

Krok 4

Do zupy dorzuć także przygotowane mięso

Krok 5

Całość dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Następnie wstaw zupę do lodówki na minimalnie 60 minut

Krok 6

Chłodnik podawaj wraz z jajkiem na twardo. Dodatkowo, posyp zupę po powierzchni koperkiem. SMACZNEGO!

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zrobić chłodnik litewski

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przyrządzić chłodnik litewski skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!