Brizol to delikatny płat mięsa, w tym przypadku wieprzowego, który jest rozbity i podsmażony. Jest źródłem magnezu oraz innych składników odżywczych. Przy tym, łatwo się go przyrządza i świetnie smakuje.
Umyj mięso i usuń z niego nadmiar tłuszczu. Po tym, pokrój go wzdłuż włókien na porcje i potłucz tłuczkiem, zamoczonym wcześniej w wodzie.
Z mięsa uformuj okrągłe kotlety o grubości około 1,5-2 cm. Następnie posyp mięso przyprawami i mąką.
Rozgrzej tłuszcz na patelni i przez chwilę smaż mięso na dużym ogniu, aby zarumieniło się z dwóch stron. Następnie, na nieco mniejszym ogniu pozostaw jeszcze przez kilka minut.
Kiedy usmażysz mięso, zlej tłuszcz, dodaj do niego masło i przełóż brizol na drugą stronę.
Brizol świetnie komponuje się z frytkami, kalafiorem i zielonym groszkiem. SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić brizol wieprzowy skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!