Halibut, zwany także morskim olbrzymem jest rybą bogatą w kwasy omega-3, białko oraz witaminę A. Należy go jeść, ponieważ dostarcza nam składników odżywczych, o których na co dzień zazwyczaj zapominamy. Poniżej podam jeden z ciekawszych przepisów na przyrządzenie ryby w postaci bitek.
Lekko rozmroź filety z halibuta i opłucz je wodą. Skrop odrobiną octu oraz posyp majerankiem i szałwią. Wstaw rybę do lodówki i pozostaw ją tam przez około 60 minut.
Bułkę zamocz w miseczce z mlekiem. Poczekaj, aż zmięknie. Po tym czasie, możesz ją odcisnąć.
Obraną cebulę pokrój w ćwiartki.
Przez maszynkę do mielenia mięsa przepuść filety z halibuta, bułkę oraz cebulę.
Do przygotowanej masy dodaj jaja, bułkę tartą, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku i pietruszkę ze szczypiorkiem. Całość dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma, ponieważ w ten sposób zrobisz to najdokładniej.
Z masy uformuj płaskie bitki, które następnie obtoczysz w bułce tartej i zarumienisz na rozgrzanym na patelni tłuszczu.
Teraz przełóż całość do garnka. Postaw go na małym ogniu na około 5 minut, aby bitki doszły.
Bitki najlepiej komponują się z ostrym sosem. SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić bitki z halibuta skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!