We Włoszech mamy risotto, w Turcji pilaw, natomiast w Afryce Północnej- biryani. Podstawą wszystkich tych trzech potraw jest ryż gotowany w bulionie. Jednak jest między nimi pewna różnica. W przeciwieństwie do risotto, biryani jest dużo bardziej sypkie. Sam się przekonaj i spróbuj, czy ci posmakuje.
Namocz ryż w ciepłej wodzie, a po tym odcedź go.
Przelej ryż zimną wodą. Rób to do czasu, aż ryż nie będzie całkowicie przemyty.
W garnku usmaż na roztopionym maśle cebulę, liścia laurowego i resztę potrzebnych przypraw. Smaż składniki do czasu, aż cebula się zeszkli.
Do tych składników dodaj kurczaka, pastę curry, ryż i rodzynki. Wymieszaj wszystko, a następnie wlej do garnka bulion.
Przykryj garnek przykrywką, zmniejsz ogień i gotuj całość jeszcze przez 10-15 minut.
Po danym czasie wyłącz ogień, wsyp do garnka posiekaną kolendrę, wszystko raz jeszcze wymieszaj i przykryj ponownie przykrywką na około 10 minut.
Podawaj, posypując biryani płatkami migdałowymi. SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić biryani drobiowe skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!