Jedną z polskich, typowych i klasycznych, staropolskich zup jest barszcz ukraiński. Jej podstawowym składnikiem są buraki, dlatego zupa sama w sobie może stanowić jednodaniowy obiad, gdyż jest bardzo syta. Zaspokoi głód nawet największego głodomora.
Umyj buraki, marchew, seler i pietruszkę, oczyść je, a następnie zetrzyj na tarce z dużymi otworami. Warzywa włóż do garnka z wrzącą wodą.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Włóż ją do garnka wraz ze wszystkimi warzywami. Całość gotuj do momentu, kiedy zrobią się one miękkie.
Sparz wrzątkiem skórkę pomidorów, a następnie je obierz i pokrój w kostkę. Pomidora dodaj do garnka wraz z posiekaną zieleniną.
Całość przypraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
Barszcz podawaj z jajkiem na twardo. SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić barszcz ukraiński skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!