Arancini to przepyszne włoskie danie, które składa się z risotto nadziewanego mozzarellą, przyrządzonego w panierce i podsmażonego na chrupko z każdej strony. Brzmi smakowicie? Sam spróbuj!
Zagotuj w garnku bulion, przykryj go i zostaw na ogniu.
Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek i cebulę, do czasu, aż się zeszkli. Do tego wsyp ryż i wymieszaj całość.
Do ryżu, cebuli i czosnku wlej chochelkę bulionu i mieszaj wszystko przez jakiś czas. Ryż powinien go wchłonąć. Następnie wlej resztę bulionu i postępuj identycznie jak z pierwszą porcją. Risotto powinno mieć kleistą konsystencję
Do risotto dodaj parmezan. Raz jeszcze wymieszaj wszystko i odstaw na 2 godziny do ostygnięcia.
Po tym czasie dodaj do ryżu dwa roztrzepane jaja. Całość wymieszaj.
Resztę jaj roztrzep na talerzu, a na drugi talerz wysyp bułkę tartą.
Zamocz dłonie. Kostki mozzarelli okryj ciastem z risotto i uformuj w kulki. Następnie zamocz je w takiej formie w jajku, a po tym w bułce. Po tym zabiegu wstaw kulki na 30 minut do zamrażarki, aby nie rozpadały się przy smażeniu.
Przygotuj rondelek i zagotuj w nim tyle oleju, aby spokojnie mógł zakryć kulki. Olej powinien być podgrzany do temperatury około 190 stopni Celsjusza. Wrzuć do rondla po kilka kulek, obracaj je, aby zarumieniły się z każdej strony. Wyjmij je łyżką cedzakową i niezwłocznie połóż na ręczniki papierowe, aby usunąć z nich nadmiar tłuszczu.
Arancini podawaj na gorąco. SMACZNEGO!
Poradnik Jak przyrządzić arancini skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!