Z sarny można przyrządzać świetne steki, zrazy i gulasz.
Warzywa pokroić w cienkie paski,dodając cukier,ocet,olej i przyprawy zmiażdżone w moździerzu,ugniatamy ręką aż do wydzielenia soku.
Przygotować zaprawę: warzywa umyć, obrać, pokroić w cienkie talarki, dodać olej, ocet, cukier, zmiażdżone w moździerzu przyprawy i ugniatać wszystko ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok.
Opłukane mięso obkładadamy warzywami polewając sosem powstałym zmieszanych składników zaprawy.
Po 3 dniach marynaty usuwamy warzywa z przyprawami nacierając solą dodając utłuczonym w moździerzu pieprz z zielem i jałowcem.
Naszpikowane słupkami słoniny mięso podgrzane w gorącej brytfance w tłuszczu,wkładamy do rozgrzanego do 180 st.piekarnika i pieczemy przez 2 godziny podlewając kilkakrotnie powstałym sosem z pieczenia.
Poradnik Jak przyrządzać i piec sarninę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!