Zapiekanka z ziemniaków to szybko, łatwy i przyjemy pomysł na to, czym uraczyć niespodziewanych gości. Robi się ją ze składników, który każdy z nas ma zazwyczaj w domu. Tzw. przegląd lodówki może okazać się naprawdę pyszną zapiekanką. Sam spróbuj.
Wsyp soczewicę do garnka. Dodaj do niej litr wody, kminek i liść laurowy. Całość ugotuj aż do miękkości, a następnie odcedź.
Talarki ziemniaków gotuj przez 10 minut w posolonej wodzie. Zwróć uwagę na to, aby nie były miękkie.
Na podgrzanej na patelni oliwie z oliwek podsmaż cebulę z dodatkiem czosnku aż do momentu, kiedy się zeszkli. Dodaj do niej pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz zmiksowane w blenderze pomidory. Całość trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut.
Do wszystkich składników na patelni dodaj soczewicę. Do smaku przypraw wszystko solą, pieprzem i chilli. Duś całość przez około 15 minut na wolnym ogniu.
Wysmaruj naczynie żaroodporne oliwą z oliwek, a na wierzch wyłóż talarki ziemniaków. Zalej je sosem z patelni. Jeżeli lubisz, posyp całość tartym serem żółtym.
Piecz zapiekankę w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut. Potrawę podawaj posypaną pietruszką.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak przygotować ziemniaczaną zapiekankę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!