Sushi jest znane na całym świecie jako tradycyjne japońskie danie. W każdym większym polskim mieście także możemy zjeść sushi. Ale czy próbowaliście już ryżu sushi?
Sushi jest ryżem ugotowanym w specyficzny sposób:z plastrami rybnymi,suszonymi algami,awokado,tuńczyka, łososia,japońskiej rzepy,tukana,ogórka,owoców morza i warzywami.
Oryginalny ryż shari przygotowuje się wcześniej gdy jest już ostudzony,proporcje octu ryżowego,cukru i soli są istotne gdyż można szybko zepsuć smak sushi.Polskim odpowiednikiem jest ryż Shinode który po wypłukaniu zalewamy zimną wodą na 1/2 godziny,następnie odsączamy,dolewamy wodę i gotujemy przez 20 minut pod przykryciem.
Ugotowany ryż po 10 minutach kładziemy do większego naczynia zalewając mieszanką zwaną TEZU (są to podane składniki) wystarcza ich na 600 g ryżu.Całość należy szybko i dokładnie mieszać.
Poradnik Jak przygotować ryż sushi skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!