Kawior z pieczarek to niewątpliwie ciekawe, oryginalne i intrygujące danie. Jednak niech nie zmyli was ta poetycka nazwa. Innym słowem, poniżej przedstawię przepis na pastę z pieczarek, która na pewno będzie pyszna, a może nawet nie gorsza niż tytułowy kawior ;)
Na patelni roztop masło. Pokrojone grzyby oraz cebulę smaż na średnim ogniu przez 5 minut. Pamiętaj o częstym mieszaniu składników.
Na drugiej patelni zabierz się za prażenie orzechów lub pestek. Te składniki również cały czas mieszaj.
Do patelni z grzybami wsyp odrobinę soli, pieprzu i czosnku do smaku. Dodaj wino i smaż jeszcze przez minutę i ściągnij z ognia.
Grzyby oraz orzeszki przełóż do jednej miski i poczekaj, aż wystygną.
Kiedy składniki będą już zimne, dodaj do nich sok z cytryny, pietruszkę, śmietanę i ewentualnie dodatkowo sól i pieprz (jeżeli jest taka potrzeba).
Pastę dobrze schłodź w lodówce. Kawior z pieczarek podawaj na krakersach, jajkach na twardo lub grzankach.
SMACZNEGO!
Poradnik Jak przygotować kawior z pieczarek skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!