Naleśniki to jeden z prostszych przepisów. Są smaczne, nieskomplikowane oraz tanie. Przygotowanie ciasta będzie zależało zawsze od tego, czy chcemy podać naleśniki na słodko czy na słono. Poniżej przedstawię te dwie alternatywy.
- 1 szklanka mąki
- 2 jaja
- 3/4 szklanki mleka
- 50 ml wody gazowanej (dodaje puszystości)
- szczypta soli
Wymieszaj wszystkie składniki za pomocą miksera. Konsystencja powinna być rzadka. Naleśniki smaż na teflonowej patelni bez tłuszczu.
- 6 jaj (aby przygotować grube i puszyste ciasto jajeczne)
- pół szklanki mąki
- 1/2 l śmietanki 30 %
- 2 łyżeczki cukru pudru
Podobnie jak w poprzednim kroku, dokładnie wymieszaj całość. Ciasto smaż na bardzo małej ilości tłuszczu. Tego typu naleśniki są naprawdę przepyszne, jednak bardzo kaloryczne.
Poradnik Jak przygotować ciasto na naleśniki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!