Blok waniliowy przyrządza się bardzo podobnie do bloku czekoladowego. Nasze babcie i mamy robiły go, kiedy w sklepach nie było zbyt dużego wyboru słodyczy, a jedyną dostępną czekolada był wyrób czekoladopodobny. Poniżej podam przepis na przepyszny, słodziutki blok waniliowy, który nie zawiera konserwantów, a smakuje genialnie!
W garnku doprowadź do wrzenia wodę, cukier i masło. Odstaw rondelek na bok i poczekaj, aż masa lekko przestygnie.
Do masy dodaj mleko w proszku i całość dokładnie wymieszaj, aby była jednolita konsystencja.
Do jednolitej masy dodaj olejek waniliowy, miód i drobno pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i kandyzowane owoce. Ponownie wymieszaj całość.
Formę wyłóż folią spożywczą i przelej do niej masę. Wstaw całość do lodówki na min. 4 godziny.
Poradnik Jak przygotować blok waniliowy skomentowało 1 osób.