Drzewa owocowe wymagają troskliwej opieki i muszą być regularnie przycinane. Prawidłowo powinno się usuwać zbędne gałęzi i pędy, które hamują rozwój rośliny. Dzięki temu zabiegowi drzewko będzie mogło nabrać właściwy kształt i wypuścić nowe silne pędy.
Najczęściej cięcie tego typu stosuje się w przypadku jabłoni, gruszy i śliwy. Usuwamy stare i chore pędy z korony drzewa by ją przerzedzić.
Stosuje się je wraz z cięciem prześwietlającym. W tym przypadku skracamy gałęzie i konary. Zabieg stosowany w przypadku starych zaniedbanych drzew. Konary skracamy ok 3cm w miejscu 3-letniego przyrostu.
Cięcie wykonywane wczesną wiosną. Polega na na zostawieniu wszystkich krótkopędów i skróceniu długopędów na kilka oczek.
W okresie spoczynku - od lutego do kwietnia pod warunkiem, że nie ma siarczystych mrozów
W okresie wegetacji - cięcie letnie, reguluje kształt korony
Przycinamy je tuż po posadzeniu. Drzewa jednoroczne zaraz po przesadzeni. Ale musimy być pewni, że dolna część pędu puszcza nowe gałązki. Drzewa dwu i trzyletnie przycinamy w okresie grudnia do lutego. Młode pędy tniemy nad pączkami.
Drzewa kilku letnie i starsze mają określony kształt. Usuwamy uschnięte i chore pędy a koronę przerzedzamy. Zostawiamy również kilka pędów z zeszłego roku aby drzewo mogło owocowach.
Drzewa owocowe należy przycinać w bezdeszczowe dni gdy temperatura jest powyżej 0°C. Rany drzewa smarujemy pastą ochronną lub maścią sadowniczą. Zabiegi te zabezpieczą drzewo przed chorobami i przyśpieszą gojenie się ran.
Poradnik Jak przycinać drzewa owocowe? skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!