Nawet małe dziecko wie, że żywność należy przechowywać w lodówce. Niska temperatura to jeden z najlepszych sposobów na konserwację jedzenia. Dzięki lodówce uniemożliwiamy także mikroorganizmom rozwijanie się na naszych produktach. Jak przechowywać żywność w lodówce?
W zależności od miejsca pomiaru, temperatura w lodówce może się różnić. Średnio powinna wynosić 5 stopni Celsjusza.
Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka, tuż nad szufladami, przeznaczonymi dla warzyw. Temperatura oscyluje tam w granicach 2 stopni Celsjusza. W związku z tym jest idealna na ryby i świeże mięso.
Wspomniane wcześniej dolne szuflady, to miejsce wprost idealne na przechowywanie warzyw i owoców. W tym miejscu pomiar temperatury wykaże około 10 stopni Celsjusza.
Na środkowej półce jest około 5 stopni, a na górnej 8 stopni Celsjusza. Na nich możesz kłaść różnego rodzaju mleczne produkty, jaja, sery, wędliny oraz wszelki produkty, które na opakowaniu posiadają informacje, iż po otwarciu należy je trzymać w lodówce.
Na drzwiach lodówki temperatura jest trochę wyższa i wynosi 10-15 stopni Celsjusza. Przechowuj tam produkty, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia. Należą do nich ketchupy, musztardy, chrzany, masło, różnego rodzaju napoje.
Pamiętaj o systematycznym rozmrażaniu lodówki. Zaszroniona, nie będzie dobrze pracować.
Przypominam, że do lodówki nie można wkładać jeszcze ciepłego jedzenia. Najpierw schłodź je w temperaturze pokojowej, a dopiero potem włóż do lodówki.
Poradnik Jak przechowywać żywność w lodówce skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!