Jak przechowywać żywność w lodówce

Jak przechowywać żywność w lodówce

Nawet małe dziecko wie, że żywność należy przechowywać w lodówce. Niska temperatura to jeden z najlepszych sposobów na konserwację jedzenia. Dzięki lodówce uniemożliwiamy także mikroorganizmom rozwijanie się na naszych produktach. Jak przechowywać żywność w lodówce?

Ciekawostka

W zależności od miejsca pomiaru, temperatura w lodówce może się różnić. Średnio powinna wynosić 5 stopni Celsjusza. 

Krok 1

Najzimniejszym miejscem w lodówce jest dolna półka, tuż nad szufladami, przeznaczonymi dla warzyw. Temperatura oscyluje tam w granicach 2 stopni Celsjusza. W związku z tym jest idealna na ryby i świeże mięso. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak zapobiec psuciu się warzyw w lodówce

Krok 2

Wspomniane wcześniej dolne szuflady, to miejsce wprost idealne na przechowywanie warzyw i owoców. W tym miejscu pomiar temperatury wykaże około 10 stopni Celsjusza. 

Krok 3

Na środkowej półce jest około 5 stopni, a na górnej 8 stopni Celsjusza. Na nich możesz kłaść różnego rodzaju mleczne produkty, jaja, sery, wędliny oraz wszelki produkty, które na opakowaniu posiadają informacje, iż po otwarciu należy je trzymać w lodówce. 

Krok 4

Na drzwiach lodówki temperatura jest trochę wyższa i wynosi 10-15 stopni Celsjusza. Przechowuj tam produkty, które wymagają tylko lekkiego schłodzenia. Należą do nich ketchupy, musztardy, chrzany, masło, różnego rodzaju napoje. 

Uwaga

Pamiętaj o systematycznym rozmrażaniu lodówki. Zaszroniona, nie będzie dobrze pracować. 

Ciekawostka

Przypominam, że do lodówki nie można wkładać jeszcze ciepłego jedzenia. Najpierw schłodź je w temperaturze pokojowej, a dopiero potem włóż do lodówki.

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak przechowywać żywność w lodówce skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!