Świeże zioła to nieodłączny i niezbędny dodatek do naszych potraw. Uzupełniają smak gotowanych obiadków, dodają finezji sałatkom i świetnie smakują w każdym połączeniu. Dlatego coraz popularniejsze staje się samodzielne sadzenie ziół na przydomowych rabatkach. Jak jednak je przechowywać?
Najlepiej abyś zbierał świeże zioła pod koniec sierpnia, ponieważ właśnie wtedy mają one najintensywniejszy aromat. Zbiorów dokonuj przed południem w słoneczne, bezdeszczowe dni.
Miętę i oregano ścinaj w połowie długości. Jeśli chodzi o rozmaryn- obrywaj pojedyncze listki, natomiast majeranek i bazylię ścinaj 10 cm nad ziemią.
Dobrym sposobem na przechowywanie ziół jest zasuszenie ich. Umiejsców zioła w pobliżu grzejnika, kaloryfera lub bezpośrednio na nim. Poprzez suszenie zioła tracą najmniej wartości odżywczych i innych cennych substancji.
Możesz także zawiązać rośliny w pęczek i zawiesić nad źródłem ciepła. Pamiętaj jednak, aby temperatura nie przekroczyła 35 stopni.
Zasuszone zioła przechowuj w szczelnie zamykanych pojemnikach. NA samym początku podpisz je, ponieważ później możesz mieć problem z rozpoznaniem gatunków.
Nie przechowuj ziół dłużej niż 12 miesięcy, ponieważ mogą spleśnieć.
Inny sposób, w jaki możesz przechowywać zioła jest zakonserwowanie ich w oliwie lub w occie winnym.
Poradnik Jak przechowywać zioła skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!