Trwałość i jakoś warzyw z naszego ogrodu zależy od ich gatunki, od gleby oraz od naszego wkładu pracy. Mimo wszystko bardzo przyjemnie jest mieć przy swoim domu świeże, a co więcej- niepryskane warzywa. Jednak jak je przechowywać?
Do kilkunastu dni możesz przechowywać warzywa korzeniowe i cebulowe np.: chrzan, czosnek, cebulę, pietruszkę, marchew, buraki, por, seler, kalarepę, rzodkiewkę, pomidory, ogórki i kapustę.
Największą trwałość mają odmiany selera, buraków i pietruszki.
Zbieraj tylko warzywa dojrzałe i wyrośnięte.
Przechowuj warzywa w temperaturze niemniejszej niż 0 stopni Celsjusza.
Cebula i czosnek wymagają przewiewnego miejsca i niskiej wilgotności.
Przed przechowywaniem warzyw w jakimkolwiek miejscu, upewnij się, że nie są one mokre.
Buraki, seler, marchewka i pietruszka wymagają wysokiej wilgotności i temperatury do 4 stopni. Ułóż je w skrzynki i przysyp warstwą wilgotnego piasku. Układaj je od największych okazów na spodzie do najmniejszych na wierzchu.
Dynie i kabaczki przed przechowywaniem wysusz na słońcu. Zawieś je w plastikowej siatce w suchym, chłodnym i wolnym od mrozów miejscu.
Przechowuj ziemniaki w miejscu, gdzie nie ma dostępu światła, a temperatura waha się od 4 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej trzymać je w niezbyt głębokich skrzyniach.
Poradnik Jak przechowywać warzywa z ogrodu skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!