Przyprawy to podstawa w kuchni. Dzięki nim potrawy nabierają smaku. Każdy z nas używa pieprzu soli, papryki itp. Jednak nie każdy wie jak przechowywać przyprawy, tak aby nie zwietrzały lub też nie nabrały wilgoci.
Zioła oraz przyprawy najlepiej przechowywać w odpowiednich pojemnikach, takich jak szczelne i suche pudełka, płócienne woreczki, ciemne szklane pojemniki. Wszystkie z wyżej wymienionych pojemników powinny być przechowywane w miarę chłodnych i suchych miejscach.
Pamiętaj o tym żeby trzymać przyprawy z dala od produktów o przenikliwym i intensywnym zapachu.
Nie przechowuj przypraw i ziół w foliowych woreczkach.
Ziarniste przyprawy należy zmielić przed użyciem, dzięki temu zachowają swój intensywny
zapach oraz smak.
Przyprawy należy trzymać w osobnych pojemnikach.
Wilgoć, ciepło oraz silne światło mają negatywny wpływ na wartości smakowe przypraw. Dlatego nie trzymaj przypraw bezpośrednio nad kuchenką.
Niektóre z przypraw mają określony okres ważności, dlatego warto zapoznać się z etykietą zawartą na opakowaniu.
Poradnik Jak przechowywać przyprawy skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!