Minerały zawarte w wodzie powodują osadzanie się tzw. kamienia w czajniku jak i również w innych garnkach w których często gotujemy przeważnie wodę. Powoduje to większe zużycie gazu, dłuższy czas gotowania oraz \\\"kamieniste\\\" naloty.
Do czajnika z wodą sypiemy kwasek cytrynowy 5 łyżeczek i gotujemy potem na 3 godziny odstawiamy,wylewamy zawartość i płuczemy a potem gotujemy znowu płucząc.Można zamiast kwasku wycisnąć sok z cytryny wraz ze skórkami i w ten sam sposób wykonać.
Dobrym sposobem jest soda oczyszczona 2 łyżki z colą lub obierki ziemniaczane i znowu zagotować odstawić na kilka godzin,przepłukać i zagotować nową wodę,powtarzamy kilkukrotnie.
Najlepszy i szybki sposób to do połowy czajnika wlewamy 100 ml octu gotujemy przez 15 minut,pozostawiamy na 1 godzinę po wylaniu rozpuszczonego kamienia z wodą płuczemy i ponownie gotujemy po wypłukaniu czajnik jest jak nowy bez śladu kamienia.
Poradnik Jak pozbyć się kamienia z czajnika skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!