Żywność i napoje wymagają odpowiedniej temperatury, w której będziemy je przechowywać. Naturalnie, lodówka ułatwia nam to zadanie. Jednak co zrobić gdy np. utkniemy bez niej w domku letniskowym lub niespodziewanie zabraknie prądu? Jak przechowywać mięso? Gdzie położyć sery? Na wszystko jest sposób, a do sukcesu wystarczą jedynie chęci!
Zimą, w mroźne dni sprawa jest bardzo prosta. Pakujemy żywność do reklamówki i wystawiamy ją za okno lub na balkon.
Innym rozwiązaniem jest lodówka turystyczna, która trzyma zimno około 24h. Natomiast wkłady do niej muszą robić się około 12h. Widać więc, iż nie przyda się ona w ekstremalnych, niespodziewanych sytuacjach. Będzie jednak dobrze służyła podczas jednodniowego wypadu nad jezioro.
Kolejnym kołem ratunkowym mogą być torby termoizolacyjne. Na rynku jest duży wybór. Ponad to, dostaniemy je w bardzo przystępnych cenach. Włóż do torby żywność, a następnie wsadź ją do miski z zimną wodą. Wodę wymieniaj co jakiś czas, aby stale utrzymywała się niska temperatura. Dzięki temu utrzymamy świeżość produktów dłużej.
Istnieją także dawne, sprawdzone, domowe sposoby:
- MIĘSO posól i zawiń w liście chrzanu lub sałaty, a następnie postaw w chłodne miejsce (mięso postoi dzięki temu około 5 dni)
- kamionkowy garnek z pokrywą lub inne naczynie wypełnij wodą z solą i umieść tam MASŁO, a następnie przenieś naczynie w suche, zimne i ciemne miejsce (np. do spiżarni lub piwnicy)
- BOCZEK i BEKON postaw w nienaświetlonym miejscu i chroń go przed wyschnięciem, najlepiej owijając go liśćmi chrzanu
- ŻÓŁTY SER przechowuj w szklanym naczyniu do około 4-5 dni
- BIAŁY SER zawiń w liście chrzanu lub liście porzeczek i odstaw w jak najchłodniejsze miejsce
- JAJKA umieść w soli, trocinach lub piasku, a wcześniej posmaruj skorupki wazeliną
- MIĘSO DROBIOWE i CIELĘCINĘ zalej kwaśnym mlekiem i zawiń w liście chrzanu, a następnie odstaw w chłodne miejsce (mięsko powinno być świeże jeszcze przez 3 dni)
- WARZYWA i OWOCE odstaw w chłodne i zacienione miejsce, co jakiś czas sprawdzając czy coś się nie zepsuło i ewentualnie wyrzucając nienadające się do spożycia produkty; jabłka trzymaj osobno; produkty myj bezpośrednio przed jedzeniem, ponieważ w innym wypadku będą się szybciej psuły
Gdy tylko zaobserwujesz na produkcie jakikolwiek nalot, dziwny kształt czy poczujesz nieprzyjemny zapach- nie ryzykuj i nie spożywaj go.
Poradnik Jak poradzić sobie bez lodówki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!