Dopiero co zerwane, świeże, aromatyczne i pachnące zioła to idealny dodatek, który doda smaku każdej potrawie. Już teraz i ty możesz je mieć na wyciągnięcie ręki. Wystarczy je zasadzić i odpowiednio o nie dbać. Zatem do pracy!
Lepszym pomysłem niż sadzenie ziół z nasion jest kupno sadzonek. Jest to lepszy i szybszy sposób, ponieważ np. na wykiełkowanie nasion czeka się o wiele dłużej.
Jeżeli jesteś amatorem uprawy ziół, swoją przygodę rozpocznij od mało wymagającej bazylii. Jest ona przyjemna dla nowicjuszy, ponieważ nawet gdy zapomnisz o jej podlaniu, bardzo szybko odzyska świeżość po nawodnieniu.
Zioła podlewaj każdego dnia małą ilością wody. Gleba powinna być stale wilgotna, ale z drugiej strony nie można przesadzić z jej nadmiarem. Zamiast bezpośredniego nawadniania gleby, możesz wlewać wodę do podstawki.
Ziołą przycinaj na 6 cm długości łodygi nad ziemią.
Zrywając listki, sięgaj zawsze po te, które rosną jak najwyżej (nawet jeżeli są one mniejsze). Dzięki takim szczegółom roślina będzie rosła szybciej i będzie bardziej dorodna.
Nie pozwól na to, aby zioło zakwitło. Gdy tylko zobaczysz jakieś zalążki kwiatów, natychmiast je zerwij. Dzięki temu roślina skupi się tylko na produkcji liści.
Każdy gatunek zioła powinien znajdować się w innej doniczce.
Poradnik Jak pielęgnować świeże zioła skomentowało 1 osób.