Peklowanie to przygotowanie mięsa do wędzenia i zabezpieczenie go przed psuciem.
Z porcji wody odlewamy szklankę,do pozostałej dodajemy:przyprawy oprócz soli peklowej i czosnku,gotujemy 15 minut pod przykryciem.W odlanej wodzie mieszamy sól peklową z pokrojonym czosnkiem którą dodajemy do ostudzonej wody z przyprawami.Do powstałego roztworu,wkładamy mięso i peklujemy 14 dni w temperaturze około 5 stopni.
Istnieje możliwość peklowania na sucho,składniki są te same,tym razem po zmieszaniu nacieramy nimi mięso,lecz długość peklowania skraca się nam do 1 dnia.
Następny sposób stosujemy do większych porcjach mięsa,polega on jak pierwszy sposób na zrobieniu solanki którą wstrzykujemy w mięso.Czas peklowania pozostaje ten sam tzn.5 stopni i 14 dni.
Poradnik Jak peklować mięso skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!