Zielona herbata przywędrowała do nas z Chin. Jest niezwykle popularna w całej Azji. Coraz więcej osób w Europie odkrywa jej właściwości zdrowotne i odchudzające. Między innymi zmniejsza zachorowania na choroby serca, koi nerwy i wycisza umysł, usuwa z ciała toksyny, obniża nadciśnienie oraz niweluje ryzyko raka. Jednak aby herbata nie straciła swoich właściwości, należy ją w odpowiedni sposób zaparzyć.
Absolutnie nie zalewaj zielonej herbaty wrzątkiem! Po ugotowaniu wody, odczekaj 10 minut i dopiero wtedy wlej ją do kubka. Woda będzie miała wtedy około 70 stopni Celsjusza.
Liście parz w specjalnie do tego dostosowanym metalowym imbryczku przez 3-6 min.
Abyś nie musiał męczyć się oddzielaniem liści od naparu, zaopatrz się w specjalny kubek z sitkiem.
Najlepsza herbata wychodzi z powtórnego parzenia tych samych liści.
Poradnik Jak parzyć zieloną herbatę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!