Noże to nieodłączny element każdego domowego kucharza. Niestety element ten ma to do siebie, że lubi się szybko tępić. Wystarczy jednak kilka ruchów, aby przywrócić go do pełnej świetności. Jak zatem naostrzyć nóż?
Najprostszym sposobem jest użycie specjalnej ostrzałki do noży lub osełki, dzięki której możesz w prosty sposób przygotować swoje noże do dalszej pracy.
Jeśli jednak nie posiadamy w domu ostrzałki lub osełki, można bez problemu użyć innych przedmiotów, dostępnych w każdym domu. Mogą być to nożyczki, spód porcelanowego kubka, papier ścierny czy też nóż.
Pamiętaj o tym, żeby ostrzyć noże zawsze po skosie, a podczas ostrzenia utrzymać stały kąt. Najefektywniej ostrzy się pod kątem około 20 stopni. Podczas ostrzenia dociskaj nóż do powierzchni ostrzącej, a następnie przesuwaj go płynnymi ruchami w górę i dół.
Porcelanowe noże należy ostrzyć tylko i wyłącznie na kamieniach diamentowych, ponieważ inne ostrzałki mogą go stępić.
Poradnik Jak ostrzyć noże skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!