Każdy kucharz i kucharka wie, że podstawą w kuchni są ostre noże. Sprawiają, że zwiększa się komfort pracy, a my możemy zaoszczędzić trochę czasu i nerwów. Jak więc doprowadzić do dobrego stanu stępiony nóż?
Pocieraj nożem o drugi nóż, nożyczki, papier ścierny lub spód porcelanowego kubka (w miejscu gdzie porcelana nie jest wypolerowana).
Jeżeli chcesz naostrzyć nóż ceramiczny, zrób to tylko i wyłącznie za pomocą kamieni diamentowych. W innym przypadku zniszczysz ostrze.
Na rynku możesz również znaleźć wiele rodzajów ostrzałek.
Pamiętaj, aby ostrzyć noże po skosie a podczas ostrzenia zawsze trzymać równy kąt (optymalny kąt to 20 stopni do powierzchni ostrzącej).
Poradnik Jak ostrzyć noże skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!