Niegdyś uważano, że chleb jest świętością. Nie można było go wyrzucać i zawsze traktowano go z ogromnym szacunkiem. Podobnie jest dzisiaj w wielu domach. Co zrobić, aby jak najdłużej zachować jego świeżość.
Najlepiej abyś przechowywał chleb i bułki w lnianym woreczku w drewnianym chlebaku.
Jeżeli nie posiadasz chlebaka, wyjmij chleb z plastikowego woreczka (aby oddychał) i zawiń go w lnianą ściereczkę.
Jeżeli kupiłeś za dużo chleba, możesz go spokojnie zamrozić. Wystarczy szczelnie owinąć go plastikową siatką i włożyć do zamrażarki.
Czerstwy chleb możesz włożyć wraz z obranym jabłkiem do hermetycznie zamykanego pojemnika na całą noc. Rano chleb będzie odpowiedni do spożycia.
Jeżeli posiadasz kuchenkę gazową, nabij kromkę chleba na widelec i trzymaj chwilę nad palnikiem.
Włóż na chwilę nieświeży chleb do specjalnego urządzenia do gotowania na parze. Jeżeli nie posiadasz takowego, włóż mały garnek w duży, a pomiędzy naczynia wlej wodę i zagotuj ją.
Zwilż lekko chleb a następnie owiń go w folię aluminiową. Paczuszkę włóż na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza.
Czerstwy chleb możesz także przeznaczyć na tosty czy sandwicze. Możesz także przerobić go na bułkę tartą.
Poradnik Jak odświeżyć chleb skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!