Barszcz biały i żurek wizualnie wyglądają niemal identycznie, jednak ich smak mówi sam za siebie. Rożnica tkwi przede wszystkim w zakwasie. Żurek robiony jest z dodatkiem zakwasu z mąki żytniej, a barszcz z mąki pszennej.
Do przyrządzenia barszczu białego potrzebujemy wywaru z wędzonej kiełbasy, liść laurowy, marchewkę, ziele angielskie, chrzan, czosnek i kawałki białej kiełbasy. Całość wystarczy zagotować i dodać zakwas z mąki pszennej. W końcówce wystarczy dodać śmietanę i przyprawić zupę m.in. majerankiem do smaku. Najlepiej smakuje podawana z jajkiem na twardo.
Żurek przyrządza się w identyczny sposób, oprócz tego, że zamiast zakwasu z mąki pszennej dodajesz zakwas z mąki żytniej.
Zarówno do żurku jak i do barszczu białego można dodać liczne dodatki np. suszone grzyby, boczek, różne gatunki kiełbas czy skwarki. Wszystko zależy od twoich upodobań kulinarnych!
Poradnik Jak odróżnić barszcz biały od żurku skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!