Dobrze naostrzony nóż kuchenny ułatwia nam codzienną pracę w kuchni. Pozwala na szybsze przygotowanie posiłków oraz zapewnia komfort pracy. Gdy nóż zaczyna odmawiać nam współpracy, nie oznacza to wcale, że musimy go wyrzucić. Wystarczy poznać sposoby, które pomogą nam naostrzyć nóż.
Ostrzenie przez pocieranie noża lub pocieranie nożem o:
-inny nóż,
-nożyce,
-papier ścierny,
-powierzchnię porcelany bez lakieru np. spód porcelanowego kubka.
Należy pamiętać, że nóż jest narzędziem mogącym skaleczyć, dlatego chcąc zachować odpowiednie bezpieczeństwo przy pracy powinniśmy przestrzegać kilku zasad, które dodatkowo nie uszkodzą noży. Oto one:
Noże ceramiczne powinny być ostrzone tylko i wyłącznie przy wykorzystaniu kamieni diamentowych.Podczas ostrzenia nóż powinien być trzymany po skosie, a kąt noża do powierzchni ostrzącej powinien być niezmienny- najlepiej jeżeli wynosi 20 stopni.Ostrząc nóż należy przyciskać go do powierzchni ostrzącej.W trakcie ostrzenia należy wykonywać płynne ruchy raz w jednym, raz w drugim kierunku.
Wybierając odpowiednie narzędzie do ostrzenia noży powinniśmy przede wszystkim pamiętać o własnej wygodzie. W sklepie mamy do wyboru zarówno ostrzałki przeznaczone do trzymania w dłoni, jak i przytwierdzane do blatu. Wśród ostrzałek przeznaczonych do trzymania możemy wybrać pomiędzy tymi, które przesuwa się w poprzek noża oraz ostrzałkami nieruchomymi, po których, w celu ostrzenia, przesuwa się nożem. Dostępne są również ostrzałki umieszczone w nieruchomej obudowie wewnątrz której znajdują się najczęściej okrągłe ostrza.
1.Podczas ostrzenia musimy zadbać o zachowanie bezpieczeństwa.
2. Wybierając ostrzałkę sprawdźmy, jak układa się w naszej dłoni.
3. Dopytujmy się o nowości w asortymencie przeznaczonym do ostrzenia noży.
Poradnik Jak naostrzyć kuchenny nóż? skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!