Pięknie nakryty stół podczas wizyty gości to niezbędny element takiego przyjęcia. Najważniejsze jest oczywiście pierwsze wrażenie, ale także szczegóły, dzięki którym nie popełnimy żadnej gafy i wypadniemy w oczach przybyłych z wielką klasą. Jak więc pięknie nakryć stół? Odpowiedź poniżej.
Jest to bardzo ważny, a nawet najważniejszy element całej zastawy, ponieważ jest tłem dla całej reszty. Powinien być czysty i dobrze wyprasowany. Najlepiej z lnu lub z bawełny. Biała zastawa najlepiej prezentuje się na ciemnym obrusie, a ciemne talerze na białym obrusie.
Serwetki powinny leżeć po lewej stronie talerza. Możesz dopasować je pod względem kolorystycznym wraz z obrusem lub całkowicie odwrotnie- na zasadzie kontrastu.
Najpopularniejszymi dodatkami są oczywiście świece i kwiaty. Możesz jednak trochę poszaleć i na stół położyć np. płatki róż, kasztany, bieżnik czy muszelki.
Na spodzie powinien znajdować się talerz do dania głównego, a na nim talerz do przystawek. Wypoleruj dokładnie sztućce, a następnie ułóż je następująco: z prawej strony, w kolejności od zewnątrz musi znajdować się nóż do przekąsek, łyżka oraz nóż do dania głównego. Natomiast z lewej strony, widelec do zakąski, a po nim do dania głównego. Sztućce deserowe połóż nad talerzem. Łyżeczka ma być zwrócona w lewo, a widelczyk w prawą stronę. Kieliszek do wody oraz do wina postaw nad talerzem, a dokładniej nad nożami i łyżkami, po prawej stronie.
Aby goście nie czuli się skrepowani i mogli komfortowo konsumować posiłki, odległość między poszczególnymi zastawami powinna wynosić około 70-80 cm.
Poradnik Jak nakryć stół skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!