Jak nakryć stół

Jak nakryć stół

Pięknie nakryty stół podczas wizyty gości to niezbędny element takiego przyjęcia. Najważniejsze jest oczywiście pierwsze wrażenie, ale także szczegóły, dzięki którym nie popełnimy żadnej gafy i wypadniemy w oczach przybyłych z wielką klasą. Jak więc pięknie nakryć stół? Odpowiedź poniżej.

Krok 1 - Obrus

Jest to bardzo ważny, a nawet najważniejszy element całej zastawy, ponieważ jest tłem dla całej reszty. Powinien być czysty i dobrze wyprasowany. Najlepiej z lnu lub z bawełny. Biała zastawa najlepiej prezentuje się na ciemnym obrusie, a ciemne talerze na białym obrusie. 

Krok 2 - Serwetki

Serwetki powinny leżeć po lewej stronie talerza. Możesz dopasować je pod względem kolorystycznym wraz z obrusem lub całkowicie odwrotnie- na zasadzie kontrastu.

Krok 3 - Dodatki

Najpopularniejszymi dodatkami są oczywiście świece i kwiaty. Możesz jednak trochę poszaleć i na stół położyć np. płatki róż, kasztany, bieżnik czy muszelki.

Krok 4 - Zastawa

Na spodzie powinien znajdować się talerz do dania głównego, a na nim talerz do przystawek. Wypoleruj dokładnie sztućce, a następnie ułóż je następująco: z prawej strony, w kolejności od zewnątrz musi znajdować się nóż do przekąsek, łyżka oraz nóż do dania głównego. Natomiast z lewej strony, widelec do zakąski, a po nim do dania głównego. Sztućce deserowe połóż nad talerzem. Łyżeczka ma być zwrócona w lewo, a widelczyk w prawą stronę. Kieliszek do wody oraz do wina postaw nad talerzem, a dokładniej nad nożami i łyżkami, po prawej stronie.

Krok 5

Aby goście nie czuli się skrepowani i mogli komfortowo konsumować posiłki, odległość między poszczególnymi zastawami powinna wynosić około 70-80 cm. 

Wideo

Możesz również zobaczyć poradnik wideo na podobny temat:

Jak wykonać ozdobne opaski na sztućce

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak nakryć stół skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!