Marynata kurzych skrzydełek pozwala zmiękczyć je przy smażeniu. A przecież wiadomo, że kurze skrzydełka smażone są po prostu pyszne. Marynata do skrzydełek pozwoli usmażyć Ci idealne danie
Skrzydełka myjemy,tniemy na porcje i kładziemy na talerz,potem do rozgrzanego rondelka dodajemy:masło,pokrojony czosnek,sos sojowy,sok z cytryny,ketchup,olej,miód i do smaku sól z pieprzem,marynatę gotujemy na lekkim ogniu mieszając aż się wszystko razem połączy.
Skrzydełka położone w głębokim talerzu zalewamy przygotowaną ciepłą marynatą wkładamy do lodówki co godzinę obracając,pozostawiamy przez 12 godzin.
Po wyciągnięciu smażymy we folii aluminiowej w rozgrzanym piekarniku na 180 stopniach przez pół godziny,w międzyczasie obracając je na drugą stronę,na koniec możemy posypać orzechami albo tymiankiem z migdałami.Możemy również smażyć na imprezie grilowej.
Marynatę piwną wykonujemy w taki sam sposób jak poprzednią z bakaliami.
Jeszcze jest przepis na bardzo pikantną marynatę: 3/4 szklanki ketchupu pikantnego,2 łyżki oleju,2 łyżki miodu,1 łyżka musztardy ostrej,1 łyżka sosu sojowego,3 ząbki siekanego czosnku,wykonujemy jak powyżej.
Poradnik Jak marynować skrzydełka skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!