Płyty indukcyjne działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej korzystając z cewki indukcyjnej. Ważne jest to, że płyta nagrzeje się dopiero gdy na jej powierzchni postawi się odpowiedni garnek. W tym poradniku dowiecie się jak gotować na płycie indukcyjnej.
Płyty ceramiczne są droższe niż zwykłe kuchenki elektryczne lub gazowe, ale dzięki nim możemy zaoszczędzić pieniądze, które szybko pokryją różnicę w cenie. Płyta indukcyjna jest bardzo wydajna i energooszczędna a jej czyszczenie jest bardzo proste i szybki.
Posiada ona jednak pewne wady, do których należy konieczność korzystania ze specjalnych garnków, które są zazwyczaj droższe.
Na płycie indukcyjnej nie wolno stosować naczyń ceramicznych, ze szkła i stali szlachetnej lub brązu i aluminium, także miedzi. Naczynia emaliowane również są niedozwolone chyba, że ich wkład wykonany został z metalu ferromagnetycznego.
W przypadku kuchni indukcyjnej należy korzystać ze specjalnych naczyń przeznaczonych wyłącznie do tego celu. Są one wykonane z metali ferromagnetycznych (przyciągających magnes). Garnki mogą również być zrobione z emaliowanego lanego żelaza, żelaza oraz stali nierdzewnej i aluminium pod warunkiem, że posiadają oznaczenia, które dopuszczają możliwość stosowania ich w przypadku posiadania kuchni indukcyjnej.
Nie bez znaczenia jest również kształt garnka. Kuchnia indukcyjna spełni swoją rolę gdy garnki będą:
- miały idealnie płaskie dno
- średnicą dna w zakresie wytyczonym przez producenka
- dno ferromagnetyczne
Ciepło wytwarzane przez kuchnię indukcyjną tworzy się wyłącznie w garnku więc jeśli zdejmiemy garnek z płyty ona pozostaje nadal chłodna więc nie musimy martwić się poparzeniem. Jeśli pozostawimy na niej jakiś metalowy przedmiot np. widelec to on i tak pozostanie zimny ponieważ kuchenka się nie włączy.
Poradnik Jak gotować na płycie indukcyjnej skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!