Brokuły to doskonały dodatek do obiadu oraz wszelkiego rodzaju sałatek. W tym poradniku dowiecie się w jaki sposób gotować brokuły.
Umyj brokuł pod bieżącą zimną wodą i przełóż do jakiejś miski.
Za pomocą nożyczek lub nożyka obetnij różyczki od korzeni. Resztę możesz wyrzucić.
Wypełnij garnek do połowy wodą i posól ją łyżką stołową soli. Zagotuj wodą.
Gdy woda zagotuje się wrzuć do niej brokuły, zmniejsz trochę gaz i przykryj je pokrywką.
Gdy doprowadzisz wodę ponownie do wrzenia brokuły będą już gotowe.
Brokuły możesz również szybko ugotować w mikrofalówce. Wystarczy, że przełożysz brokuły do jakiegoś naczynia, które można użyć w mikrofalówce. Posól je i dodaj łyżkę wody. Całość zakryj folią i zrób w niej mała dziurkę. Włącz mikrofalówkę na maksymalną moc na 3-4 minuty. Brokuły powinny być gotowe do zjedzenia.
Nalej do garnka szklankę wody, połóż na niego sitko a do niego wsyp brokuły. Możesz je posolić do smaku. Po 5 minutach gotowania wody brokuły powinny być gotowe.
Poradnik Jak gotować brokuły skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!