Lodówka jest jednym z najważniejszych sprzętów w naszej kuchni. Powinno się ją czyścić raz w miesiącu, gdyż długie nieczyszczenie może nawet doprowadzić do zatrucia. Jak więc dobrze wyczyścić lodówkę? Postępuj zgodnie z poniższymi krokami, a na pewno utrzymasz ją w dobrym stanie długi czas.
Podczas czyszczenia Twoja lodówka będzie jakiś czas otwarta, więc aby wyeliminować niepotrzebną utratę prądu, używając pokrętła regulacji temperatury wyłącz chłodzenie.
Wyciągnij z lodówki wszystkie rzeczy. Produkty świeże i wymagające ciągłego trzymania w niskich temperaturach włóż do wiadra z zimną wodą i lodem, natomiast te przeterminowane lub po prostu nieświeże i stare, które od dawna zalegały w Twojej lodówce wyrzuć do śmieci. Przygotuj zlew z ciepłą wodą i płynem do mycia naczyń. Wyjmij wszystkie ruchome części lodówki (półki, szuflady) i umyj w przygotowanym zlewie.
Do czyszczenia wnętrza lodówki użyj gąbki bądź ścierki nasączonej ciepłą wodą z mydłem (jeżeli akurat nie masz w domu mydła, możesz zastosować wodę z octem lub z sobą oczyszczoną). Pamiętaj, aby czyszczenie zacząć od góry lodówki, aby nie brudzić już wyczyszczonych części. Aby przyspieszyć osuszanie możesz wytrzeć wnętrze papierowym ręcznikiem.
Umyte i osuszone szuflady i półki włóż do umytej lodówki i zostaw otwarte drzwi przez 30 - 50 min, a następnie włóż do niej wszystkie produkty. Pamiętaj, o ustawieniu temperatury w lodówce, by znów zaczęła chłodzić. Zewnętrzną część lodówki myj również przy użyciu wody z mydłem zaczynając od góry. Dokładnie przetrzyj gumową nakładkę znajdującą się przy drzwiach, gdyż zapobiega ona wydostawaniu się zimnego powietrza na zewnątrz lodówki.
Poradnik Jak dobrze wyczyścić lodówkę skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!