Ryż jest popularny w Polsce. Mamy różne gatunki ryżu, które wymagają różnych sposobów gotowania. Zobacz i naucz się poprawnego gotowania ryżu, aby zawsze był smaczny i pożywny.
Najwięcej witamin ma ryż krótki i kupowany luzem w torebkach niż paczkowany w woreczki, miarką równoległą do woreczka jest pół szklanki na dwa dania.
Ryż zawsze wrzucamy na wrzątek natychmiast mieszając aby się nie skleił,pamiętając o tym aby wody było objętościowo jeszcze raz tyle co ryżu,gotujemy bez przykrycia.Pod przykryciem gotujemy tylko ryż brązowy uważając aby nie wykipiał.
Ryż luzem gotujemy około 15 minut,w woreczkach 20 minut,a brązowy nie zwiększa swojej objętości i gotujemy przez 30 minut.
Do ryżu dodajemy odrobinę soli lub curry która nadaje inny smak oraz kolor.
Poradnik Jak długo gotować ryż skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!