Zwykło się mówić, że kuchnia jest sercem domu. To właśnie w niej spędzamy najwięcej czasu, przez nią przewija się najwięcej osób i do niej przenoszą się wszystkie imprezy. W związku z tym jest ona bardzo podatna na zabrudzenia. Aby jednak zawsze była czysta, schludna i estetyczna należy zadbać o jej regularne czyszczenie. Jak rozplanować sprzątanie kuchni i przede wszystkim, w jaki sposób to robić?
Czyść kuchenkę, sprzęty, blaty, deski i wszelkie urządzenia bezpośrednio po użyciu.
Aby zapobiec osadzaniu się pary wodnej na meblach, zawsze podczas gotowania włączaj okap lub otwieraj okno, aby przewietrzyć pomieszczenie. Podobnie, nie otwieraj zmywarki zaraz po umyciu. Poczekaj chwilę, aż odparuje się para wodna.
Aby w kuchnie nie powstawały nieestetyczne zacieki, po każdym kontakcie mebli czy urządzeń z wodą, wycieraj je do sucha ręcznikami papierowymi.
Do czyszczenia wszelkich powierzchni używaj miękkich gąbek i szmatek oraz delikatnych detergentów. Najlepiej takich, przeznaczonych specjalnie do kuchni.
Przedmioty ze stali nierdzewnej najlepiej umyć wodą i octem.
Poradnik Jak dbać o porządek w kuchni skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!