Porządne noże kuchenne często kosztują nas wiele pieniędzy. Naturalnym jest, że chcemy, aby służyły nam jak najdłużej. Jak więc dbań o nie tak, aby były w dobrym stanie przez nawet kilka lat? Poniżej przydatne porady.
Noże przechowuj w specjalnym stojaku, przeznaczonym na noże. Może być drewniany z otworami lub na magnes.
Często zdarza się tak, że do noży przyczepi się pewien zapach, który będziemy wciąż czuli (np. czosnek lub ryba). Najłatwiejszym sposobem jest wsunięcie ostrza noża w ziemię, odczekanie 2-3 minut, a następnie umycie go pod bieżącą wodą z płynem do mycia naczyń i dokładne wysuszenie.
Wystrzegaj się trzymania tego typu noży razem z innymi sztućcami, ponieważ w ten sposób tępią się o wiele szybciej. Możesz jedynie trzymać je luzem w szufladzie, ale tylko jeżeli zabezpieczysz je pokrowcami z materiału lub plastiku.
Staraj się nie myć noży w zmywarce, lecz ręcznie. Dzięki temu nie zniszczą się aż tak szybko.
Poradnik Jak dbać o noże kuchenne skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!