Nie ma domu, w którym nie znaleźlibyśmy drewnianych przyrządów, które są niezbędne w naszej kuchni. Służą nam latami, jednak aby tak było, należy je odpowiednio konserwować. W poniższym poradniku dowiecie się w jaki sposób powinniśmy o nie dbać.
Niezwłocznie po kupieniu nowego, drewnianego przedmiotu powinniśmy zamoczyć go w misce z octem jabłkowym, a następnie osuszyć ręcznikiem. Dzięki temu przedmiot nie będzie podatny na wchłanianie zapachów żywności.
Akcesoria tego typu należy myć natychmiast po użyciu. Nie wolno dopuścić do tego, aby żywność leżała na nich przez dłuższy okres czasu.
Aby zapobiec rozwojowi pleśni w pojemniku na chleb, należy przetrzeć jego wnętrze szmatką nasączoną octem i pozostawić aż do wyschnięcia.
Jeżeli chcemy usunąć nieprzyjemny zapach z deski do krojenia, pocieramy ją połówką cytryny. Warto wiedzieć, iż pęknięcie deski można zespolić, przykrywając ją na kilka godzin mokrą szmatką- włókna drewna napęcznieją, a deskę będzie można dalej użytkować.
W sytuacji gdy usunięcie z wałka kawałków ciasta sprawia nam trudność, należy posypać go solą i wytrzeć sól ręką.
Poradnik Jak dbać o drewniane przyrządy kuchenne skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!