Jak bezpiecznie korzystać z mikrofalówki

Jak bezpiecznie korzystać z mikrofalówki

Mikrofalówka to jedno z bardziej popularnych i powszechnie używanych urządzeń kuchennych. Pozwala ona szybko podgrzać potrawy, a nawet od podstaw je zrobić. Wielu z nas obawia się jednak negatywnego wpływu fal na nasze zdrowie. Jest jednak kilka sposobów, dzięki którym użytkowanie tego urządzenia nie będzie niebezpieczne.

Krok 1

Nie podgrzewaj za dużych kawałków np. kurczaka, ponieważ skórka zostanie maksymalnie podpieczona, a środek będzie zimny i surowy.

Krok 2

Gdy podgrzewasz jedzenie, przykryj talerz drugim talerzem żaroodpornym lub innym, przeznaczonym specjalnie do kuchenek mikrofalowych. Para wodna w takiej sytuacji podgrzeje potrawę, która na dodatek nie będzie wysuszona. 

Krok 3

Nie wkładaj do mikrofali naczyń z metalu, aluminium, stali nierdzewnej i miedzi

Krok 4

Nie umieszczaj w naczyniach sztućców!

Krok 5

Pamiętaj o złotej zasadzie, mówiącej o tym, że podgrzewając delikatne potrawy, moc mikrofalówki powinna być proporcjonalnie mniejsza.

Krok 6

W przypadku, gdy podgrzewasz w mikrofali płyn, kubek wyjmij 30 sekund po zakończeniu podgrzewania. Dzięki temu unikniesz poparzenia. 

Krok 7

Jeżeli podgrzewasz cokolwiek w woreczku plastikowym (przeznaczonym do mikrofali)- przed włożeniem go do urządzenia, zrób w nim małe dziurki, aby zapewnić cyrkulację powietrza we wnętrzu. 

Ciekawostka

Jeżeli nie jesteś do końca pewny, czy twoje naczynie nadaje się do mikrofali, zrób mały test. Włóż do środka szklankę z wodą oraz dane naczynie i włącz urządzenie na maksymalną moc i minutę czasu. Jeżeli po tym czasie naczynie będzie ciepłe- nie nadaje się do stosowania w mikrofalówce. 

Skomentuj poradnik

Poradnik Jak bezpiecznie korzystać z mikrofalówki skomentowało 0 osób.

Awatar użytkownika
Pozostało 1500 znaków

Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!