Mikrofalówka to jedno z bardziej popularnych i powszechnie używanych urządzeń kuchennych. Pozwala ona szybko podgrzać potrawy, a nawet od podstaw je zrobić. Wielu z nas obawia się jednak negatywnego wpływu fal na nasze zdrowie. Jest jednak kilka sposobów, dzięki którym użytkowanie tego urządzenia nie będzie niebezpieczne.
Nie podgrzewaj za dużych kawałków np. kurczaka, ponieważ skórka zostanie maksymalnie podpieczona, a środek będzie zimny i surowy.
Gdy podgrzewasz jedzenie, przykryj talerz drugim talerzem żaroodpornym lub innym, przeznaczonym specjalnie do kuchenek mikrofalowych. Para wodna w takiej sytuacji podgrzeje potrawę, która na dodatek nie będzie wysuszona.
Nie wkładaj do mikrofali naczyń z metalu, aluminium, stali nierdzewnej i miedzi.
Nie umieszczaj w naczyniach sztućców!
Pamiętaj o złotej zasadzie, mówiącej o tym, że podgrzewając delikatne potrawy, moc mikrofalówki powinna być proporcjonalnie mniejsza.
W przypadku, gdy podgrzewasz w mikrofali płyn, kubek wyjmij 30 sekund po zakończeniu podgrzewania. Dzięki temu unikniesz poparzenia.
Jeżeli podgrzewasz cokolwiek w woreczku plastikowym (przeznaczonym do mikrofali)- przed włożeniem go do urządzenia, zrób w nim małe dziurki, aby zapewnić cyrkulację powietrza we wnętrzu.
Jeżeli nie jesteś do końca pewny, czy twoje naczynie nadaje się do mikrofali, zrób mały test. Włóż do środka szklankę z wodą oraz dane naczynie i włącz urządzenie na maksymalną moc i minutę czasu. Jeżeli po tym czasie naczynie będzie ciepłe- nie nadaje się do stosowania w mikrofalówce.
Poradnik Jak bezpiecznie korzystać z mikrofalówki skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!