Każdy w swoim życiu próbował różnych rodzajów chleba, białego, ciemnego czy też razowego. Niektórzy przepadają za chlebem z nasionami lub też innymi smakowymi dodatkami. W tym poradniku dowiesz się jak samodzielnie upiec chleb, w dodatku bananowy.
Wsyp do miski około 80g mąki, dodaj łyżkę miodu, ćwierć łyżeczki drożdży instant i dolej 100ml letniej wody. Całość dokładnie wymieszaj tak aby zaczyn miał konsystencję ciasta naleśnikowego. Przykryj zaczyn folią i odstaw w ciepłe miejsce.
Przesyp do miski 210g, mleko w proszku, sól i resztę drożdży, całość dokładnie wymieszaj i przesyp do uprzednio przygotowanego zaczynu. Połącz składniki i odstaw przykrytą miskę na 2 godziny.
Do przygotowanego ciasta dodaj zmiażdżony miąższ banana oraz masło i wyrabiaj całość mikserem lub rękami. Kiedy ciasto będzie już elastyczne odstaw je na godzinę w natłuszczonej misce pod przykryciem.
Rozpłaszcz delikatnie ciasto na kształt prostokątu, po czym podwiń brzegi pod spód, tak aby ciasto przypominało wyglądem bochenek. Następnie umieść ciastow prostokątnej, natłuszczonej blaszce i pozwól mu wyrosnąć przez około godzinę. Po tym czasie umieść ciasto w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni C wraz z metalową miską z wodą na 5 minut. Następnie skręć temperaturę do 190 stopni C i piecz chleb kolejne 15 minut, a na koniec jeszcze 10 minu w 180 stopniach C.
Po upieczeniu odczekaj, aż chleb wystygnie. Smacznego!
Poradnik Bananowy chleb skomentowało 0 osób.
Ten poradnik nie został jeszcze skomentowany. Bądź pierwszą osobą, która go skomentuje!